DATE ANTROPOMETRICE ŞI DE BIOIMPEDANŢĂ ELECTRICĂ LA UN GRUP DE PACIENŢI PEDIATRICI CU LEUCEMII - Mihaela-Ioana Chinceşan; Alina Grama; Gabriela Florian; Oana Mărginean (Amaltea Medical Publishing House, 2014)
Introducere. Statusul nutriţional precar este o problemă comună în rândul copiilor cu afecţiuni oncologice. În scopul de a detecta modifi cările statusului nutriţional şi ale compoziţiei corporale, acest studiu investighează parametrii antropometrici şi compoziţia corporală la pacienţii pediatrici cu leucemie. Material şi metodă. Studiul de tip prospectiv a inclus 33 de pacienţi internaţi în Clinica Pediatrie I Târgu-Mureş împărţiţi în două loturi: lotul I - lot studiu, pacienţi cu leucemie (15 copii) şi lotul II - lot control, pacienţi cu afecţiuni pediatrice (18 copii). S-au măsurat parametrii antropometrici (greutatea - G, înălţimea - I, indicele de masă corporală - BMI, perimetrul mediu al braţului - MUAC şi pliul cutanat tricipital - TST), iar cu ajutorul Analizorului Tanita BC 420 S MA s-a determinat ţesutul gras (FM - kg şi %), ţesutul non-gras (FFM - kg), masa musculară (MM - kg) şi procentul de apă totală din corp (TBW - %). Rezultate. Parametrii antropometrici la lotul de studiu a diferit semnifi cativ statistic faţă de lotul martor pentru MUAC şi TST (p < 0,05). La copiii din lotul de studiu, FM a fost mult mai redus (14,79 ± 7,14%) comparativ cu lotul martor (21,56 ± 9,06 %) (p = 0,01), iar TBW mai mare (61,84 ± 4,93% versus 57,45 ± 6,64%) (p = 0,02). FFM şi MM nu au diferit statistic la cele două loturi. Concluzii. BIA, alături de antropometria braţelor, este o metodă sensibilă în detectarea alterării compoziţiei corporale la copiii cu malignitate. Comparativ cu lotul de copii cu boli non-maligne, copiii cu leucemii au prezentat alterări mai marcate ale statusului nutriţional.