تبیین شخصیت توحیدیافته در درمان یکپارچۀ توحیدی از دیدگاه اسلام - Bibi Zahra Hosseini; Abolghasem Aasi-Mozneb; Mohammad Hossein Fallah (Shahid Beheshti University of Medical Sciences, 2022)
سابقه و هدف: به‌دلیل وجود ناهنجاری‌ها و مشکلات روانی و رفتاری در جوامع، روان‌شناسان به‌سمت درمان‌های مختلف برای حل این مشکلات رفته‌اند؛ از جملۀ این درمان‌ها درمان یکپارچۀ توحیدی است که در آن فرد به شخصیتی دست می‌یابد که می‌تواند رفتار ناهنجار خود را اصلاح و از بازگشت مجدد آن جلوگیری کند. در مقالۀ حاضر به بررسی ویژگی‌های این شخصیت خدامحور که با درمان یکپارچۀ توحیدی در فرد ایجاد می‌شود، در متون روان‌شناسی و دینی پرداخته شده است. روش کار: این پژوهش بر پایۀ تحقیقات توصیفی و کیفی و از گونۀ اسنادی با تکیه بر منابع کتابخانه‌ای است. اطلاعات جمع‌آوری‌شده از کتب حدیثی، روان‌شناسی و قرآن و نیز نرم‌افزارهای قرآنی و حدیثی و تفسیری بود که با تحلیل محتوا به بررسی متون پرداخته شد. مؤلفان مقاله هیچ‌گونه تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند. یافته‌ها: نتایج به‌دست‌آمده نشان می‌دهد که قرآن این درمان را در 1400 سال قبل بیان کرده است و راه مقابله با مشکلات روانی را دست‌یافتن به شخصیت توحیدیافته‌ای می‌داند که فرد با محورقراردادن خدا در زندگی به آرامش کامل روانی می‌رسد و می‌تواند مشکلات روانی و رفتاری خود را حل نماید. نتیجه‌گیری: بر اساس یافته‌های پژوهش می‌توان گفت افرادی که شخصیت خدامحور دارند علاوه‌بر متعادل‌بودن، در صدد تعالی هستند و تلاششان با نیّت خالص برای قرب الهی است و ادراکی صحیح نسبت به امور مختلف و رفتاری سازگارانه در برخورد با محیط اطراف دارند. درواقع، هر اندازه دین در زندگی افراد نقش بیشتری ایفا کند، شاهد کاهش مشکلات جسمی و روانی و آسیب‌های اجتماعی هستیم.