Prawicowy populizm jako wyzwanie dla edukacji religijnej w Polsce - Mariusz Chrostowski (Nicolaus Copernicus University in Toruń, 2024)
Prawicowi populiści w Polsce od lat poddają instrumentalizacji Kościół katolicki i religię chrześcijańską. Czynią to, aby możliwie skutecznie osiągnąć założone plany polityczne za pomocą licznych manipulacji i kłamstw, a także potęgując dychotomie społeczne i postawy ksenofobiczne w polskim społeczeństwie. Owe problematyczne zjawiska szerzą się dziś szczególnie wśród młodych Polaków i należy je tym samym uznać za naglące wyzwanie dla szkolnej edukacji religijnej. W tym kontekście celem niniejszego artykułu jest nie tylko teoretyczna analiza zjawiska prawicowego populizmu w Polsce, z uwzględnieniem jego oddziaływania na demokrację, Kościół katolicki, młodych ludzi, jak i samą edukację religijną, lecz także, w efekcie, zaproponowanie koncepcyjnych i praktycznych implikacji przeciwdziałania prawicowemu populizmowi.