«Å strekke seg litt lenger»: En modell for fagutvikling i kroppsøving - Kjersti Mordal Moen; Lars Bjørke (Cappelen Damm Akademisk NOASP, 2023)
Abstrakt Samtidig som flere studier viser at samarbeid mellom forskere og lærere kan bidra til å utvikle pedagogisk praksis i kroppsøving, er kunnskapen om hvordan slike samarbeid kan operasjonaliseres mangelfull. I Prosjekt-X er vi to forskere som har jobbet sammen med 19 grunnskolelærere for å utvikle pedagogiske praksiser i kroppsøving i tråd med intensjonene i læreplanen. I denne artikkelen undersøker vi hvordan skoleeiere, lærere og forskere erfarer dette samarbeidsprosjektet. Videre bruker vi disse erfaringene for å skissere en mulig modell for fremtidige fagutviklingsprosjekter i kroppsøving. Artikkelen bygger empirisk på gruppeintervju med to lærere fra ressursgruppa, fire såkalte 'pådrivere' (lærere) og to skoleeierne, individuelle forskerlogger og korte memoer som alle lærerne skriver etter hver nettverksgruppesamling. Ved hjelp av begreper fra figurasjonsteori som 'nettverk', 'gjensidig avhengighet' og 'maktrelasjoner', samt en mer dagligdags forståelse av begrepet 'roller', har vi skrevet frem fire sentrale forhold som kan utgjøre en modell for fagutvikling i kroppsøving: «Forankring i alle involverte ledd i organisasjonen», «gode rammebetingelser for gjennomføring», «forskere som er ydmyke for læreres skolehverdag» og «at alle deltagerne, i ulike roller, er villige til å strekke seg litt lenger».