HEMŞİRELİK EĞİTİMİNİN ÖĞRENCİLERİN ÇEVREYE YÖNELİK TUTUMLARINA ETKİSİ - Gülten Karahan-okuroğlu (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2012)
Amaç: Araştırma hemşirelik eğitiminin öğrencilerin çevreye yöneliktutumlarına etkisini belirlemek amacıyla yapıldı. Yöntem: Araştırma tanımlayıcı tipte uygulandı. Araştırmanın evrenini İstanbul Üniversitesi'nde öğrenim gören 525 hemşirelik lisans öğrencisi oluşturdu. Araştırmada örneklem seçilmeyip evren üzerindeçalışıldı ve evrenin % 76'sına n=400 ulaşıldı. Verilerin toplanmasında Bilgi Formu ve Çevre merkezli, İnsan merkezli ve Çevreye Yönelik Kayıtsız Tutum Ölçeği kullanıldı. Verilerin analizinde frekans,yüzde, ortanca min-max , Kruskal Wallis Varyans Analizi ve MannWitney U testleri kullanıldı. Bulgular: Öğrencilerin çevre merkezli, insan merkezli ve çevreye yönelik kayıtsız tutum puan ortalamaları sırasıyla 62.62±8.82,43.44±7.80, 18.10±8.66 olarak tespit edildi. Öğrencilerin sınıflarınagöre insan merkezli tutum puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmazken p>0.05 , çevre merkezli X=8.14,p