Jazyk dětí předškolního věku a komunikace v mateřské škole - J. Průcha (Czech Pedagogical Society, 2009)
Text se zabývá hodnocením situace v českém a zahraničním výzkumu řeči a komunikace dětí předškolního věku. Autor konstatuje, že současná česká pedagogika se touto oblastí téměř vůbec nezabývá. Na rozdíl od toho je v zahraničí tato oblast intenzivně zkoumána v rámci pedagogicky aplikované psycholingvistiky. Text podává stručný přehled o zahraničních výzkumech ve dvou relevantních tématech: (1) Sociokulturní faktory determinující vývoj dětské řeči a komunikace, (2) Teorie vstupu a osvojování (input - intake theory) objasňující vývoj dětské řeči, ve vztahu k jazykové výchově v mateřské škole. Nálezy ze zahraničních výzkumů jsou konfrontovány s českou situací v předškolním vzdělávání.