Turnusordninger i kommunenes helse- og omsorgstjenester - kraftig vekst i omfang av langvakter, årsturnus og fleksibel turnus - Elisabeth Fevang; Andreas Fidjeland; Heidi Gautun; Andreas Lillebråten; Otto Sevaldson Lillebø (Scandinavian University Press (Universitetsforlaget), 2024)
Et økende antall eldre med behov for tjenester vil sette et stadig større press på effektiv utnyttelse av ressurser i helse- og omsorgssektoren. Nye måter å organisere turnus på har blitt løftet frem som et tiltak som kan bidra til dette. Denne artikkelen presenterer data fra en landsomfattende kartlegging som ble gjennomført i 2022, av ulike turnusordninger i norske kommuner i tidsperioden 2018-2022. Følgende type tjenester er undersøkt: sykehjem, hjemmetjenester og ulike former for bofellesskap. I alt 1427 virksomhetsledere svarte på undersøkelsen, som tilsvarte en svarandel på 34 prosent. Vi har undersøkt utvikling i omfang av følgende turnusordninger: langvakter, fleksibel turnus og årsturnus. Kartleggingen viser en kraftig vekst i alle de tre undersøkte turnusordningene. Særlig ser vi en sterk vekst i antallet virksomheter hvor ansatte jobber langvakter, enten kun i helgene eller hele uka. Det har også vært en sterk økning i bruk av årsturnus, spesielt i kombinasjon med fleksibel turnusordning. Vi konkluderer med at det er behov for å innhente mer kunnskap om hvilke effekter ulike turnusordninger har for ulike forhold, slik som sykefravær, utskiftninger på arbeidsplassen og heltid/deltid.