Рухові здібності: методика розвитку сили та силової витривалості у хлопців середнього шкільного віку - V. Yu. Veremeenko (OVS LLC, 2019)
Мета дослідження:розробити методику розвитку сили та силової витривалості для хлопців середнього шкільного віку у двотижневому циклі занять фізичною культурою. Матеріали і методи.У дослідженні прийняли участь хлопці 6 класу (n = 36), 7 класу (n = 36), 8 класу (n = 33). У роботі використані аналіз й узагальнення даних наукової та методичної літератури, педагогічне тестування та методи математичної статистики обробки результатів дослідження.Матеріали дослідження опрацьовані в програмі статистичного аналізу - IBM SPSS 23. Обчислювались такі параметри: середнє арифметичне значення величини (X); стандартне квадратичне відхилення (s). Оцінка вірогідності різниці статистичних показників проводилась за t‑критерієм Стьюдента. Результати. Аналіз результатів дослідження показав, що у хлопців експериментальної групи після колового методу  (1-3 заняття) відмічається статистично достовірне покращення результатів за комплексом тестів (p < 0,05), найбільш зросли показники у прояві силової витривалості згиначів плеча, м'язів черева та спини та статичної витривалості м'язів ніг. Після комбінованого методу (4-6 заняття) у хлопців експериментальної групи відмічається статистично достовірне покращення результатів у прояві сили та силової витривалості м'язів плечового поясу, м'язів черева та спини, м'язів ніг (p < 0,05). Порівняння рівня силової підготовленості хлопців контрольної і експериментальної групи після експерименту показало, що хлопці експериментальної групи показують статистично достовірно кращі результати у прояві сили та силової витривалості м'язів плечового поясу, м'язів черева та спини, м'язів ніг (p < 0,05). Висновки. У хлопців середнього шкільного віку методика розвитку сили і витривалості, яка включала метод колового тренування у продовж 1-3 заняття та комбінований метод розвитку сили у продовж 4-6 заняття, позитивно впливає на динаміку показників сили та силової витривалості м'язів плечового поясу, м'язів черева та спини, м'язів ніг. Для розвитку загальної і локальної силової витривалості ефективним є метод колового тренування, на динаміку сили локальної групи м'язів суттєво впливає комбінований метод.