بررسی بیان آهنگ گفتار کودکان کاشت حلزون در قالب تکلیف خواندن و تقلید - مرضیه حسنوند; فرهاد ترابی نژاد; جمیله ابوالقاسمی; محرم اسلامی (Shahid Beheshti University of Medical Sciences, 2020)
مقدمه و اهداف آهنگ گفتار برجستهترین جنبه‎ی زبرزنجیری گفتار است که نقش مهمی در افزایش قابلیت فهم گفتار دارد. بررسی‎ها نشان می‎دهد بیان آهنگ در کودکان کاشت حلزون، مشکل‎ترین ویژگی زبرزنجیری گفتار به‎شمار می‎رود. با توجه به اهمیت آهنگ در انتقال احساسات، نوع جمله و نیات ارتباطی هدف از مطالعه حاضر "بررسی آهنگ گفتار کودکان کاشت حلزون و دارای شنوایی طبیعی در قالب تکالیف تقلید و خواندن" بود. مواد و روش‎ها مطالعه‎‎ی توصیفی-تحلیلی حاضر روی 30 کودک کاشت حلزون و 30 کودک طبیعی مقطع دبستان انجام شد. ضبط صدا در یک اتاق ساکت صورت گرفت. از آزمودنی‎ خواسته ‎شد جمله "داره بارون میاد" را با آهنگ "شاد" بخواند. سپس همین تکلیف را با تقلید از صدایی که از قبل ضبط شده بود، بیان کند. آنالیز آکوستیکی با نرمافزار Praat و تجزیهوتحلیل داده‎ها با استفاده از نرم‎افزار SPSS  صورت گرفت. یافته‎ها میانگین فرکانس پایه دو گروه در خواندن (P=0.004) و تقلید (P=0.007)، دیرش گفتار دو گروه در خواندن (P=<0.001) و تقلید (P=0.003) و شدت گفتار دو گروه در خواندن (P=0.01) تفاوت معنادار داشت. ضمن اینکه بیشترین میزان دیرش در تقلید و خواندن مربوط به گروه کاشت حلزون و بیشترین میزان فرکانس پایه و شدت مربوط به گروه طبیعی بود. نتیجه گیری آهنگ گفتار یکی از جنبه‎های آسیب دیده گفتار در کودکان کاشت حلزون است که باعث ناتوانی این کودکان در انتقال احساسات به شکل کلامی می‎شود. بر اساس مطالعه حاضر آهنگ گفتار این کودکان علاوه بر تکلیف خواندن، در تقلید نیز آسیبدیده است؛ بنابراین توصیه می‎شود درمانگران علاوه بر جنبه‎های زنجیری گفتار این کودکان، مداخله در زمینه آهنگ را نیز در برنامه درمانی خود قرار دهند.