CARACTERISTICILE CLINICE ȘI COMORBIDITĂȚILE PACIENȚILOR CU ISCHEMIE ACUTĂ A EXTREMITĂȚILOR REVASCULARIZAȚI ÎN MOD URGENT: STUDIU PROSPECTIV - Alexandru PREDENCIUC; CULIUC Vasile; Dumitru CASIAN (Academy of Sciences of Moldova, 2024)
Rezumat. Ischemia acută reprezintă o stare critică, ce pune în pericol viabilitatea segmentului anatomic implicat, și survine atunci când există o diminuare bruscă a fluxului de sânge către o extremitate. Această condiție clinică necesită intervenție de urgență pentru a preveni evoluția către faza ireversibilă a procesului și potențiala pierdere a membrului. Studierea caracteristicilor clinico-demografice la pacienții cu ischemie acută este crucială pentru prevenirea, diagnosticarea și gestionarea eficientă a acestei afecțiuni. Abordarea curativă adaptată individual, cu selectarea strategiilor de management în funcție de datele clinice și comorbidități ar putea ameliora rezultatele tratamentului. Articolul de față reflectă caracteristicile clinice evaluate la 266 pacienți cu ischemie acută a extremităților supuși revascularizării urgente.