COMPARATIVE STUDY REGARDING THE EVOLUTION OF ROMANIAN AND FOREIGN U-BT CLUJ-NAPOCA BASKETBALL PLAYERS, IN THE 2016-2017 ROMANIAN CUP COMPETITION - Ildiko MANASSES (Cluj University Press, 2018)
Premises: This paper makes a significant contribution to developing a database regarding players' behaviour during competition. Also, by processing, analyzing and valorizing the available information and resources, the aim is to know the players better and to give full support to the coach so that he can make objective decisions. Subject of research: The research was conducted on six players, 3 foreigners and 3 Romanians, members of U-BT Cluj-Napoca basketball team, who competed in 2016/2017 in the Romanian Cup competition. Method: The relevant published literature was a major reference point for documenting this paper. The gathering of data was done by observing and registering basketball specific parameters. The processing of data was done using the statistical-mathematical method. Hypothesis: The study and acknowledgement of the players' behaviour during matches offers premises and foundations for the coach's activity and decisions. Comparing players' results and achievements leads to a better understanding and ranking of the players' contribution and role within the team's assembly mechanism, necessary in the decision making process. Results: In what follows, a comparison will be drawn analyzing the main parameters defining foreign players as compared to Romanian players, taking in consideration: shots, offensive rebounds, defensive rebounds, steals, blocks, decisive pass, stolen balls, scored points. The purpose of this study is to sketch a comparative model of the foreign players' behaviour during games compared to the Romanians' game behaviour. Conclusions: Observing, registering, analyzing and processing game related data gives the coach objective information regarding players and overall team evolution, enabling him to make better decisions. The conclusions of the study show that, in most of the cases, the foreign players perform better. Thus, they add value to the team. REZUMAT. Studiu comparativ privind evoluția jucătorilor români și străini de la echipa de baschet UBT Cluj-Napoca, în competiția Cupa României 2016-2017. Premize. Prin elaborarea unei asemenea lucrări se contribuie la realizarea unei baze de date. Totodată, prin prelucrare, analiză și valorificare se ajunge la o mai bună cunoaștere a jucătorilor, la sprijinirea antrenorului pentru luarea unor decizii pe baze obiective. Subiecți. Am făcut obiectul cercetării pe șase jucători, trei străini și trei români, componenți ai echipei de baschet UBT Cluj-Napoca, care au participat în anul competițional 2016/2017, în competiția Cupa României. Metode. Pentru informarea legată de tema studiată s-a utilizat studiul literaturii de specialitate. Culegerea datelor s-a realizat prin observarea și înregistrarea principalilor parametrii specifici jocului de baschet. Prelucrarea datelor s-a făcut utilizând metoda statistico-matematică. Ipoteze. Studierea și cunoașterea diferitelor aspecte privind comportamentul în joc al componenților echipei oferă premise pentru ca antrenorul să-și orienteze activitatea pe baze obiective. Prin compararea performanțelor realizate de jucători în competiție se poate realiza o mai bună cunoaștere și ierarhizare a contribuției, a rolului pe care îl au aceștia în angrenajul echipei, care să conducă la luarea unor decizii optime. Rezultate. Sunt prezentați și analizați principalii parametrii realizați de către jucătorii străini comparativ cu jucătorii români - aruncările la coș, recuperările ofensive, recuperările defensive, intercepțiile, capacele - blocările mingilor aruncate la coș, pasele decisive, mingile pierdute, punctele marcate. În final, s-a realizat un model comparativ privind comportamentul în competiție al jucătorilor români și cei străini. Concluzii. Observarea, înregistrarea, prelucrarea și analiza datelor privind o seamă de parametrii ai jocului oferă antrenorului date obiective pe baza cărora acesta poate să cunoască mai bine jucătorii, evoluția de ansamblu a echipei și, astfel, să ia decizii mai corecte. Din analiza comparativă a datelor rezultă că, în majoritatea situațiilor, jucătorii străini au un comportament în joc mai bun. În acest fel contribuie la ridicarea valorii echipei. Cuvinte cheie: baschet, jucători, masculin, Cluj-Napoca, Cupa României.