Сучасні погляди на необхідність, вік призначення та тривалість застосування заліза у профілактиці дефіциту та лікуванні залізодефіцитної анемії у немовлят - M. M. Chuyko (Bukovynian State Medical University, 2015)
У даний час дефіцит мікронутрієнтів, що призводять до розвитку значних порушень в організмі людини, залишається важливою до вирішення проблемою у світі. Однією з таких проблем вважається анемія, яка є індикатором якості харчування і стану здоров'я людей. Близько 70-80% анемій, які діагностують, пов'язані з дефіцитом заліза. Залізодефіцитна анемія може розвинутись у будь-якому місці, пору року і віці людини. Однак вагітні й новонароджені, особливо недоношені, найбільш схильні до розвитку анемії. У статті надані роз'яснення важливості поступлення заліза до плода у ІІІ триместрі вагітності та значення впливу заліза на повноцінність розвитку плодів та дітей у перші 2 роки життя. Зазначені перинатальні фактори ризику, через які відбувається 20% розвитку залізодефіцитних станів та патофізіологічні причини негативного впливу цих станів на ЦНС. Використовуючи дані проекту уніфікованого протоколу «Ентеральне харчування недоношених немовлят» та результати досліджень, що вивчали вплив препаратів заліза на розвиток дітей, стан ЦНС, гематологічний статус, обговорено вік призначення препаратів заліза, добові дози та тривалість їх застосування. Акцентовано увагу на перевагах застосування пероральних форм тривалентного заліза (краплі, сироп «Мальтофер») для немовлят. Показано, як можна розрахувати добову кількість препарату заліза індивідуально для кожної дитини, знаючи терапевтичну добову дозу елементарного заліза та кількість елементарного заліза в 1 мл препарату. Аналіз існуючих досліджень 1960-2010 рр. дозволяє зробити висновок, що застосування препаратів заліза у новонароджених і немовлят різного гестаційного віку поліпшують показники гематологічного статусу заліза і зменшують частоту розвитку дефіциту заліза й залізодефіцитної анемії. Досі існує необхідність проведення рандомізованих контрольованих досліджень з метою отримання достатніх доказів щодо наслідків впливу препаратів заліза на розвиток нервової системи або виникнення несприятливих ефектів у недоношених немовлят, особливо дітей з дуже малою масою тіла при народженні. Оптимальну дозу, термін початку і тривалість використання препаратів трихвалентного заліза, призначених для внутрішнього застосування, визначають з урахуванням гестаційного віку дитини та гематологічних показників: рівень гемоглобіну, сироваткового ферритину, середнього об'єму еритроцитів, а також, поставленої мети (профілактика дефіциту заліза або лікування залізодефіцитної анемії).