رابطه بین قطر، تعداد فولیکول و ضخامت اندومتر با موفقیت بارداری به دنبال تلقیح داخل رحمی اسپرم - نیره خادم; سکینه قربانی (Mashhad University of Medical Sciences, 2008)
مقدمه: یکی از روشهای درمان نازائی ناشی ازعامل مردانه تحریک تخمک گذاری و انجام تلقیح داخل رحمی (IUI) می باشد. برای افزایش میزان حاملگی و کاهش عوارضی مانند سندرم تحریک بیش از حد تخمدان، زمان انجام تلقیح داخل رحمی با توجه به تعداد و قطر فولیکولها و همچنین ضخامت اندومتر از اهمیت بسیاری برخوردار است. لذا این پژوهش با هدف بررسی ارتباط بین حاملگی و تعداد و قطر فولیکول ها و ضخامت آندومتر در بیماران ناباروری که تحت درمان با کلومیفن و IUI قرار گرفته اند انجام شد.   روش کار: این پژوهش مورد -شاهدی در بیماران مراجعه کننده به مرکز ناباروری مشهد در طی سال 1380 انجام شده است. 100 بیمار در دو گروه مورد (50 زن حامله) و شاهد (50 زن غیر حامله) مورد مطالعه قرار گرفتند. تعداد، قطر فولیکول و ضخامت اندومتر با استفاده از سونوگرافی از طریق واژینال در روز تزریق گنادوتروپین جفتی انسانی بررسی شد. نتایج سونوگرافی، مشخصات فردی، در پرسشنامه جمع آوری و با استفاده ازآمار توصیفی و جداول توزیع فراوانی وآزمون های تی، کای دو آنالیز کواریانس و آزمون ضریب همبستگی چندگانه پردازش و مقایسه شدند.   نتایج: میان قطــــر فولیکــول و وقــــوع بارداری در دو گروه، تفـــاوت معنی داری وجود داشت (2 =5.8 Xو 05/0 = p). همچنین در دو گروه تفاوتهای آشکاری بین تعداد فولیکولها و وقوع بارداری وجود داشت (01/0=r و29/0 r=). بین وقوع حاملگی و ضخامت اندومتر هم در دو گروه باردار و غیر باردار تفاوت واضحی وجود داشت (033/0 =p و 21/0 r=).   نتیجه گیری: در این پژوهش میزان بارداری با قطر و تعداد فولیکول و ضخامت اندومتر به دنبال تحریک تخمک گذاری با کلومیفن سیترات و IUI ارتباط مستقیم داشت.