Argumentarea necesității aprobării și susținerii programului național de cercetări științifice în domeniul medicamentului și dezvoltării industriei farmaceutice în Republica Moldova. - Victor Ghicavîi; Ecaterina Stratu; Ianoş Coreţchi (Academy of Sciences of Moldova, 2018)
Aproximativ 91% de medicamente se importă, o parte dintre care sunt pentru majoritatea populaţiei destul de scumpe şi neaccesibile. Procesul de elaborare a medicamentelor, adică calea de la sinteza substanţei active până la medicament, implementarea lui în clinică, este unul destul de complicat şi îndelungat, de mare responsabilitate şi deosebit de costisitor, necesită investiţii enorme. Fabricarea și implementarea în practica medicală a medicamentului creează mari dificultăți la demararea acestuia. Întreprinderile producătoare de medicamente din ţară cu o rentabilitate modestă nu sunt în stare şi nici nu doresc să investească surse financiare în cercetări ştiințifi ce - etapă importantă în procesul de elaborare a medicamentelor și de asigurare a activității avantajoase a instituţiilor în cauză. Industria naţională trebuie orientată spre fabricarea unor produse medicamentoase moderne, competitive şi efi ciente, din materia primă locală, şi principalul la necesitățile sistemului de sănătate din țară.