Üst çene orta hat diastemasında essix apareyinin kullanımı: olgu sunumu - Defne Keçik; Ayhan Enacar (Ankara University, 2008)
Üst çene orta hat diasteması özellikle estetiksorun yaratması nedeniyle tedavi edilmesi gerekenönemli bir problemdir. Üst çene orta hat diastemasıdiş eksiklikleri, yüksek frenilum ataçmanları, ortahattaki bir patoloji gibi pek çok nedenle karşımızaçıkabilir. Tedavi yaklaşımları da çok çeşitli olabilenüst çene orta hat diastemasının etkin tedaviyaklaşımlarından biri de essix apareyi ile tedavidir.Essix apareyi kullanımının kolay, pratik olmalasıve ekonomik olması nedeniyle tercih edilir. Bu vakasunumunda maksiller orta hatta 4 mm diasteması olan S›n›f I iskeletsel özelliklere sahip 15 yaş›nda k›z hastan›n tedavi yaklaş›m› gösterilmiştir. Molar ve kanin ilişkisi s›n›f I olan hastan›n maksiller orta hat diastemas›n› kapatmak için essix apareyi kullan›lmşt›r. Yaklaş›k 2,5 ay süren tedavi sonunda üst çene orta hat diastemas›n›n tamamen kapand›ğ› görülmüş, estetik sorunun ortadan kalkt›ğ› belirlenmiştir.