KANSERDE UYKU SORUNLARININ YAŞAM KALİTESİ ÜZERİNE ETKİSİ - Selda Arslan; Çiçek Fadıloğlu (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2009)
Amaç: Bu araştırmada, kanserli hastalardaki uyku sorunlarınınsaptanması ve uyku sorunlarının yaşam kalitesi üzerine etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır.Yöntem: Araştırma örneklemi Orta Anadolu'da bir ilimizde yeralan bir üniversite hastanesinin göğüs, hematoloji ve genel dahiliyekliniklerinde 15.04.2004-15.07.2004 tarihleri arasında ayaktan ya dayatarak izlenen kanserli hastalar, görüşmeyi kabul edenler, 18-65 yaşarasında olanlar, okuma yazma bilenlerden oluşmuştur. Araştırma verileri, araştırmacı tarafından oluşturulan 17 soruluk kişisel bilgi formu, Pittsburg Uyku Kalitesi Ölçeği ve Rolls Royce Yaşam Kalitesi Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Veriler sayı, yüzde ve ortalama±standart sapma kullanılarak özetlenmiştir. Bulgular: Son hafta ve hastalık öncesi uyku kalitesi puanları incelendiğinde, hastalık öncesi uyku kalitesi kötü olanlar % 11.5, iyi olanlar % 88.5'dir. Son hafta uyku kalitesi kötü olanlar % 66.2, iyi olanlar % 33.8 oranında bulunmuştur.Hastaların yaşam kalitesi ölçeği alt skalalarının puan ortalamaları; genel iyilik 53.80±16.45, fiziksel belirti ve aktivite 51.40±17.37,uyku bozukluğu 56.77±27.26, iştah 64.46±30.45, cinsel işlev41.04±31.32, algılama işlev 66.95±16.62, tıbbı etkileşim42.62±16.56, sosyal ilişki ve iş performansı 44.46±16.32 olarak saptanmıştır.Sonuç: Araştırmada kanserli hastaların uyku sorunları ile yaşamkalitesi arasında negatif bir ilişki bulunmuştur