Okul Yöneticilerinin Öğretmenlere Yönelik Metaforik Algıları - Uğur Akın; Sevim Sinem Aydeş (Sakarya University, 2016)
Bu araştırmanın amacı, okul yöneticilerinin öğretmenlere yönelik algılarını metaforlar yoluyla belirlemektir. Nitel yöntemin tercih edildiği araştırmada olgubilim deseni kullanılmıştır. Çalışma grubu 2013-2014 eğitim ve öğretim yılı güz döneminde Tokat ve Eskişehir il merkezlerindeki eğitim kurumlarında görev yapan 73 okul yöneticisinden oluşmaktadır. Veriler araştırma kapsamında geliştirilen görüşme formu ile toplanmış, katılımcılarla yüz yüze görüşmeler yapılmıştır. Okul yöneticilerine (1) göreve yeni başlayan, (2) emekliliği yaklaşmış, (3) bekâr, (4) evli ve (5) derste bulunan öğretmenleri neye benzettikleri ve bunun nedenleri sorulmuştur. Araştırma bulguları, okul yöneticilerinin mesleğe yeni başlayan öğretmenlere ilişkin ürettikleri metaforların acemi, güçlü-verimli ve idealist temaları altında toplandığını göstermektedir. Emekliliği yaklaşan öğretmenler ise bir yandan verimsiz, bir yandan da güçlü ve duygusal olarak algılanmaktadır. Katılımcılar bekar öğretmenleri güçlü, seçici ve özgür olarak betimlerken; evli öğretmenler bir yandan verimsiz bir yandan güçlü, aynı zamanda duygusal ve koruyucu olarak nitelendirilmektedir. Okul yöneticilerinin derste bulunan öğretmenlere yönelik ürettikleri metaforlar ise dersteki öğretmenlerin güçlü, gözde, öğretici ve önder olarak algılandıklarını göstermektedir.