نقش تعدیل‌کننده روتین‌های پیش از اجرا در افت ناشی از فشار در پرتاب‌ آزاد بسکتبال - مریم رضایی; حمید صالحی (Sport Sciences Research Institute, 2015)
هدف از این پژوهش بررسی نقش روتین‌های پیش از اجرا در عملکرد پرتاب آزاد بسکتبال در شرایط فشار رقابتی بود. از 20‌ بازیکن بسکتبال ماهر خانم خواسته شد تا پرتاب آزاد خود را در دو موقعیت کم‌فشار و پرفشار اجرا کنند. در مرحله اول این مطالعه، شرکت‌کنندگان 20 پرتاب آزاد را در شرایط کم‌فشار اجرا کردند. در این مرحله، روتین‌های پیش از اجرای آن‌ها مشخص شد. در مرحله دوم، شرکت‌کنندگان بر اساس عملکردشان در مرحله اول در دو گروه تجربی تقسیم شدند و از آن‌ها خواسته شد تا 20 پرتاب آزاد دیگر را در شرایط پرفشار انجام دهند. در این مرحله، از گروه اول خواسته شد که تمام پرتاب‌های آزاد خود را با انجام روتین ویژه خود اجرا کنند. در‌مقابل، از گروه دوم درخواست شد کلیه پرتاب‌های خود را با حذف روتین انجام دهند. دقت پرتاب‌های آزاد دو گروه در دو شرایط کم‌فشار و پرفشار مقایسه شد. نتایج نشان داد روتین‌های پیش از اجرا، اثر انسداد ناشی از شرایط فشار را تعدیل می‌کند. درمجموع، یافته‌ها حاکی از آن است که روتین‌های پیش از اجرا نقش مثبتی در اجرای پرتاب آ‌زاد بسکتبال دارند.