Graphomotor Skills of Students with Mild Intellectual Disability - Magdalena Wójcik (Maria Curie-Skłodowska University, Lublin, Poland, 2021)
Wprowadzenie: Umiejętności grafomotoryczne dzieci w wieku szkolnym są procesem trudnym i długotrwałym, a jego zakłócenie prowadzi do poważnych problemów nie tylko związanym z samym procesem pisania, ale także zakłóca czysto akademickie możliwości uczenia się. Dla uczniów z lekką niepełnosprawnością intelektualną pisanie jest trudniejszym wyzwaniem ze względu na ograniczenia poznawcze i percepcyjno-motoryczne. Cel badań: Celem badań była diagnoza sprawności grafomotorycznej uczniów z lekką niepełnosprawnością intelektualną. Metoda badań: Badaniami objęto 30 uczniów z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu lekkim, uczęszczających do klas II i III szkół podstawowych. Do oceny sprawności grafomotorycznej badanych uczniów zastosowano Skalę oceny sprawności grafomotorycznych SOSG autorstwa Anety Domagały i Urszuli Mireckiej (2017). Skala ta jest narzędziem diagnostycznym służącym do oceny zarówno techniki czynności grafomotorycznych, jak i oceny wytworów czynności grafomotorycznych. Wyniki: Badania wykazały u dzieci z niepełnosprawnością intelektualną zaburzenia w zakresie trzymania narzędzia pisarskiego, postawie siedzącej podczas pisania, tempem wykonywania czynności grafomotorycznych i związanym z tym dużym stopniem męczliwości, nieprawidłowym naciskiem narzędzia pisarskiego i stabilnością linii, zaburzeniami proporcji w obrębie liter i znaków literopodobnych, wielkością i pochyleniem liter i znaków literopodobnych w strukturze wzoru, pochylenia i wielkości pisma i wzorów literopodobnych, nieprawidłowych odstępów między wyrazami/jednostkami składowymi wzorów literopodobnych, trudnością w utrzymaniu pisma/wzorów w liniaturze oraz usytuowania tekstu i wzorów w układzie poziomym i pionowym Wnioski: Zaprezentowane wyniki i wiedza badacza sugerują wiele trudności, które mogły doprowadzić do tego typu błędów grafomotorycznych - dlatego w pierwszej kolejności terapia powinna oprzeć się na ćwiczeniach uwzględniających stymulację dużej motoryki, integrację odruchów tonicznych, regulację napięcia mięśniowego, ćwiczenia usprawniające praksję w zakresie dużej i małej motoryki, nie pomijając jednocześnie umiejętności percepcyjnych i koordynacji wzrokowo-ruchowej.