Efectele tratamentului cu trihexifenidil asupra funcției cognitive la pacienții cu boala Parkinson: articol de sinteză - Lilian Popil; Olga Gavriliuc; Lilia Rotaru; Mihail Gavriliuc (Academy of Sciences of Moldova, 2020)
Deși încă nu există medicamente pentru tratamentul definitiv al bolii Parkinson, sunt disponibile o serie de grupuri medicamentoase pentru tratamentul simptomatic al patologiei date. Unele dintre cele mai vechi utilizate sunt anticolinergicele, cel popular fiind Trihexifenidilul, care posedă un efect colinolitic central utilizat pentru ameliorarea simptomelor motorii, în special a tremorului. Studiile recente evidențiază că în boala Parkinson, în afară de degenerarea neuronilor dopaminergici, are loc degenerarea sistemelor neuronale colinergice, serotonergice, noradrenergice și glutamatergice. Acetilcolina este un neurotransmițător major în creier și deficitele colinergice apar în timpul progresiei bolii Alzheimer, ceea ce duce la o disfuncție cognitivă majoră. În boala Parkinson, un anumit grad de afectare cognitivă asociată cu deficitul colinergic este prezent încă din primele stadii ale bolii, iar după 10 ani de urmărire aproximativ 60% dintre pacienți sunt diagnosticați cu demență. Respectiv, utilizarea medicamentelor anticolinergice în boala Parkinson rămâne o temă de discuție controversată. Deși este eficient pentru anumite simptome, acesta poate cauza reacții adverse cauzate de inhibarea sistemului colinergic, în special tulburări cognitive demență și agravarea tulburărilor de mers și echilibru, dar și un risc relativ necunoscut, riscul de dependență de lungă durată la preparat.