Забезпеченість вітаміном D дітей з хронічним вірусним гепатитом В - V.S. Berezenko; H.Z. Mykhailіuk; M.B. Dyba; O.M. Tkalik; V.V. Krat; Y.V. Krechko (Group of Companies Med Expert, LLC, 2021)
Мета - вивчити забезпеченість вітаміном D у дітей з хронічним вірусним гепатитом В (ХГВ) залежно від активності гепатиту та стадії фіброзу печінки. Матеріали та методи. Обстежено 50 дітей, хворих на ХГВ. Усім дітям проведено комплексне обстеження відповідно до протокола та еластографію зсувної хвилі паренхіми печінки для визначення стадії фіброзу. Для верифікації діагнозу дефіциту і недостатності вітаміну D визначено концентрацію 25(ОН)D у сироватці крові. Оцінено особливості забезпеченості вітаміном D дітей, хворих на ХГВ, залежно від статі, віку, активності гепатиту та стадії фіброзу печінки. До дослідження залучено дітей, які не отримували препаратів кальцію та вітаміну D протягом 6 місяців. Результати. Серед обстежених переважали діти старшого шкільного віку. ХГВ частіше реєструвався у хлопчиків - 66,0% (n=33), тоді як у дівчаток - лише 34,0% (n=17) (χ2=10,24; р=0,01). Серед обстежених дітей достовірно частіше (66,0%, n=33) виявлявся HBeAg-позитивний хронічний гепатит, у 18,0% (n=9) дітей діагностувалася HBeAg-позитивна хронічна інфекція, у 14,0% (n=7) дітей - HBeAg-негативна хронічна інфекція. У переважної більшості (70,0%) хворих дітей з ХГВ концентрація вітаміну D у сироватці крові була знижена (χ2=16,0; р=0,01). Середній показник концентрації 25(ОН)D становив 59,85 [13,4-181] нмоль/л і був у зоні недостатності. Оптимальна концентрація 25(ОН)D встановлена у 30,0% (n=15) дітей, недостатність - у 42,0% (n=21), дефіцит вітаміну D - у 14 (28,0%) дітей. Стать, вік і біохімічна активність гепатиту не впливали на рівень вітаміну D в обстежених дітей з ХГВ (р>0,05). Аналіз забезпеченості вітаміном D залежно від стадії фіброзу не виявив відмінностей в медіані концентрації 25(ОН)D між групами дітей, однак у всіх групах переважала кількість хворих зі зниженою концентрацією вітаміну D. Висновки. ХГВ у дітей характеризується переважно хронічним перебігом, з превалюванням парентерального шляху інфікування. У більшості хворих із ХГВ концентрація 25(ОН)D у сироватці крові знижена. Не виявлено статистично значущої різниці між показниками забезпеченості вітаміном D дітей з ХГВ залежно від статі, віку та біохімічної активності гепатиту. Усі діти з цирозом печінки мали дефіцит вітаміну D. Дослідження виконано відповідно до принципів Гельсінської декларації. Протокол дослідження ухвалено Локальним етичним комітетом усіх зазначених у роботі установ. На проведення досліджень отримано інформовану згоду батьків, дітей. Автори заявляють про відсутність конфлікту інтересів.