A study in three districts of Ankara of behaviors associated with irrational use of drugs - Mustafa Necmi İlhan; Önder Aydemir; Mustafa Çakır; Sefer Aycan (Turkish Society of Public Health Specialists, 2014)
Amaç: Akılcı olmayan ilaç kullanımının olumsuz etkilerinin önüne geçilebilmesi için toplumun ilaç kullanım özelliklerinin araştırılmasına yönelik bilimsel çalışmaların yapılması gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı; Ankara il merkezinde üç ilçedeki bazı aile sağlığı merkezlerine başvuran 18 yaş üstü kişilerin ilaç kullanım özelliklerinin değerlendirilmesidir. Yöntem: Tanımlayıcı tipteki araştırma, Ankara il merkezinde üç ilçedeki bazı aile sağlığı merkezlerine başvuran 18 yaş üstü 1990 kişinin katılımıyla anket formu uygulanarak yapılmıştır. Bulgular: Katılımcıların yarısından daha azı bir sağlık sorunuyla karşılaştıklarında sağlık kuruluşuna başvurduğunu belirtmiştir; %78.6'sı evde ilaç bulundurmaktadır ve bunların %40.3'ü ağrı kesicilerdir. Katılımcıların %60.9'u ilaçların kullanma talimatını okuduğunu, %56.9'u reçete ile alınan ilaçları tam olarak kullandığını söylemiştir. Katılımcılardan 55 yaş ve üzerindekilerin %68.9'u, kadınların %63.0'ı, evli olanların %63.3'ü, okuryazar olmayanların %71.2'si, ev kadınlarının %70.6'sı, aylık toplam geliri 1001 TL ile 1500 TL arasında olanların %68.9'u, hanesinde sürekli ilaç kullanan olan katılımcıların %68.8'i doktora istediği ilacı yazdırmayı talep ettiğini belirtmiştir (p<0.05). Sonuç: Bu çalışmada, katılımcıların yaklaşık yarısının herhangi bir sağlık sorunu olduğunda sağlık kuruluşuna başvurmadığı, azımsanamayacak bir kısmının ise evdeki ilaçları kullanma, bitkisel/geleneksel yöntem kullanma gibi yollara başvurduğu saptanmıştır. Akılcı ilaç kullanım ilkeleriyle bağdaşmayan bu gibi davranışların önüne geçilebilmesi için toplumu oluşturan bireylere akılcı ilaç kullanımına yönelik halk eğitimlerinin yapılması gerekmektedir. Anahtar Kelimeler: Akılcı ilaç kullanımı, reçete, tanımlayıcı