Dyskusja nad powołaniem centralnego Polskiego Instytutu Archeologicznego w latach 1919 - 1923 - Marcin Karczewski (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 2018)
Artykuł prezentuje pierwszą próbę powołania polskiego centralnego instytutu archeologicznego mającą miejsce w latach 1919-1923. Autor prezentuje główne projekty instytutu dyskutowane w środowisku polskich archeologów oraz stara się wyjaśnić przyczyny upadku idei powołania instytutu na tle rozłamu w polskim środowisku archeologicznym.