Achyranthes bidentata (ox knee) - botanical, ecological, phytochemical characteristics and use in medicine - Ewa Dobrowolska; Sara Motyka; Agnieszka Szopa; Halina Ekiert (Polish Pharmaceutical Society, 2022)
Abstrakt W najnowszym XII wydaniu Farmakopei Polskiej, będącym tłumaczeniem European Pharmacopoeia (10th ed.), figuruje kilka surowców wprowadzonych po raz pierwszy do oficjalnego lecznictwa europejskiego. Jednym z nich jest od dawna znany w tradycyjnej medycynie chińskiej (TCM), korzeń grzebyka dwuzębnego (Achyranthis bidentatae radix). Źródłem surowca jest Achyranthes bidentata z rodziny Amaranthaceae (Szarłatowate), występujący na naturalnych stanowiskach w Azji Południowo-Wschodniej, oraz w Afryce Środkowej i Wschodniej. Korzeń tego gatunku stosowany jest w TCM głównie, jako wzmacniające kości, przeciwartretyczny, przeciwzapalny i immunostymulujący. Profesjonalne współczesne badania farmakologiczne potwierdziły działanie osteoochronne immunostymulujące i przeciwzapalne surowca. Udowodniły ponadto działanie neuroprotekcyjne, nefroprotekcyjne, przeciwnowotworowe, kardioprotekcyjne, lipolityczne i przeciwwirusowe. Za wymienione kierunki aktywności biologicznej odpowiedzialne są głównie obecne w surowcu ekdysterony, saponiny, polisacharydy i polipeptydy. Surowiec standaryzowany jest na zawartość β-ekdysonu (β - ekdysteronu). Celem artykułu jest przedstawienie profesjonalnych informacji dotyczących biologii, chemizmu i aktywności biologicznej grzebyka dwuzębnego w profesjonalnych kontaktach farmaceutów, lekarzy i fizjoterapeutów z pacjentami. Słowa kluczowe: grzebyk dwuzębny, surowiec steroidowy, charakterystyka botaniczno- ekologiczna, chemizm, badania farmakologiczne Abstract In the latest Polish Pharmacopoeia XII, which is a translation of the European Pharmacopoeia 10th ed., there are several raw materials introduced for the first time into official European medicine. One of them is the root of the ox knee (Achyranthis bidentatae radix), which has long been known in Traditional Chinese Medicine (TCM). The source of the raw material is Achyranthes bidentata from the Amaranthaceae family, occurring in natural habitats in Southeast Asia and Central and Eastern Africa. The root of this species is used in TCM mainly as bone strengthening, anti-arthritis, anti-inflammatory and immunostimulants. Professional, modern pharmacological tests have confirmed the osteoprotective, immunostimulatory and anti-inflammatory properties of the raw material. Moreover, they have proven neuroprotective, nephroprotective, antitumor, cardioprotective, lipolytic and antiviral effects. The above-mentioned directions of biological activity are mainly caused by ekdysterones, saponins, polysaccharides and polypeptides present in the raw material. The raw material is standardized for the content of β-ekdysone (β - ekdysterone). The aim of the article is to present professional information on the biology, chemistry and biological activity of the ox knee in professional contacts between pharmacists, physicians and physiotherapists with patients. Key words: ox knee, steroid raw material, botanical and ecological characteristics, chemistry, pharmacological studies