Myśl społeczna Kardynała Augusta Hlonda. Wybrane zagadnienia - Henryk Skorowski (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 2000)
Nauka społeczna stanowi ważny wymiar Magisterium Kościoła. Odwołuje się do bogatej i złożonej rzeczywistości społecznej, gospodarczej i kulturowej. Nauczanie współczesność opiera się także na historii. W tej materii w polskim środowisku się odnajdujemy duży wpływ nauki społecznej A. Hlonda. Prezentowany artykuł donosi niektóre aspekty jego nauki społecznej. Z bogatej treści społecznej wyłaniają się cztery pytania, które według autora mogą odnieść się do dzisiejszej rzeczywistości: 1. Problem angażowania chrześcijan w życie społeczne; 2. Aksjologiczny wymiar rodziny w jej relacji z człowiekiem i wspólnotą; 3. Tematyka narodu jako środowiska rozwoju człowieka; 4. Kwestia dobrobytu społecznego ludu.