Modifiye tandem traksiyon yüz arkı apareyinin hava yolu boyutuna etkisi - Emine Kaygısız; Merve Kurnaz; Sema Yüksel; Tuba Tortop (Gazi University, 2019)
Amaç: Sınıf III maloklüzyon tedavisinde kullanılan modifiye tandem traksiyon yüz arkı (MTTYA) apareyinin faringeal hava yolu boyutları üzerine olan etkisini incelemekti. Gereç ve Yöntem: Çalışmanın materyalini, iskeletsel ve dişsel Sınıf III maloklüzyona sahip, MTTYA apareyi ile tedavi edilmiş olan 20 bireyin (8 kadın ve 12 erkek; yaş ortalaması 10 yıl 1 ay) tedavi öncesi (T1) ve sonrası (T2) lateral sefalometrik radyografileri oluşturdu. MTTYA apareyinin üst plağından yüz arkına oklüzal düzlemle 35-40° açı yapacak şekilde 400-500 g. kuvvet uygulayan elastikler asıldı. Ortalama 12 aylık tedavi uygulandı. Faringeal havayolu boyut ve alan ölçümleri yapıldı. İstatistiksel analizde, Kolmogorov-Smirnov ve eşleştirilmiş t testleri kullanıldı ve p<0.05 değeri anlamlı olarak kabul edildi. Bulgular: Tedavi ile maksillada ileri yönde harekette (p<0.001) ve efektif maksilla ve mandibula boyutlarında anlamlı artışlar ortaya çıktı (p<0.001). Mandibular düzlem eğiminin artışı (p<0.001) ile mandibulada posterior rotasyon saptandı. Orofaringeal alanda (OA) anlamlı düzeyde (p<0.05) ve nazofaringeal alanda (NA) anlamlı olmayan düzeyde artışlar gözlendi. Hyoid kemik, anlamlı olmayan düzeyde öne ve aşağıya yer değiştirdi. Sonuç: Sınıf III malokluzyon tedavisinde kullanılan MTTYA apareyi uygulaması ile orofaringeal havayolu alanında olumlu yönde değişiklik gözlendi.