Технологія розвитку психофізичних якостей у дошкільнят у процесі фізичного виховання - Oleh Vintonyak; Ihor Vypasnyak (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2015)
Аналіз сучасного стану організації фізичної культури в дошкільних навчальних закладах указує на необхідність модернізації змісту першої ланки освіти, що виступає підґрунтям для формування гармонійно розвиненої дитини. Для визначення ефективності чинних програм навчання й виховання в ДНЗ проведено дослідження старших дош-кільнят. За його результатами сформульовано проблематику наукового пошуку. Зокрема, установлено низьку обізнаність дітей стосовно питань організації здорового способу життя, харчування. Визначено показники фізичної підготовленості, фізичного розвитку, морфофункціональні дані старших дошкільнят. Результати дослідження свідчать про те, що в більшості рівень розвитку всіх досліджуваних параметрів нижчий за середній, що підтверджує низьку ефективність чинних програм фізичної культури в дошкільному навчальному закладі. Обґрунтовано й розроблено технологію формування психофізичного здоров'я в дитини старшого дошкільного віку, що містить систему засобів. Вони взаємопов'язані та взаємозумовлені розвитком дитини, спрямовані на реалізацію змістової лінії - формування психофізичного здоров'я дитини. Для реалізації основних положень роботи створено відповідні педагогічні умови, які забезпечили ефективне використання засобів, методів, форм фізичного виховання й сприяли розвитку інтересу дітей до самовдосконалення. Експериментальне дослідження підтверджує ефективність запропонованої технології розвитку психофізичних якостей у дітей старшого дошкільного віку.