FORMAREA COMPETENŢELOR PRIN PROCESELE DE CONTEXTUALIZARE - DECONTEXTUALIZARE - RECONTEXTUALIZARE - USM ADMIN (Moldova State University, 2013)
Ultimele două decenii, datorită fenomenului globalizării şi multiplelor efecte ale acestui fenomen, sistemul educaţio- nal, inclusiv sistemul de formare, trăieşte sub semnul competenţei. Preluată, ca şi abordarea prin obiective, din sfera producţiei, abordarea prin competenţe îşi propune ca cunoştinţele să fie achiziţionate paralel cu formarea deprinderilor de utilizare a acestor cunoştinţe. Altfel spus, abordarea prin competenţe presupune formarea unui specialist care, pe lângă posedarea unui bagaj de cunoştinţe, este capabil să le utilizeze în diverse situaţii. Cuvinte-cheie: competenţă, competenţă de transfer, context, contextualizare, mentalizare, decontextualizare, recon- textualizare.