Standardi zdravstvene nege žilnih pristopov pri hemodializnih pacientih - Barbara Oštir; Olga Šušteršič (Nurses and Midwives Association of Slovenia, 2005)
Nadomestno zdravljenje s hemodializo predstavlja za pacienta veliko tveganje okužbe. Najbolj izpostavljena mesta za nastanek in razvoj infekcij so žilni pristopi. Priprava žilnih pristopov na hemodializo je zahteven postopek, ki zahteva specifično znanje in seveda jasna navodila ter kriterije, združene v standardih intervencij zdravstvene nege. Na tak način je mogoče poenotiti prakso zdravstvene nege in zagotoviti njeno kakovost in varnost pacienta. V članku sta predstavljena standarda zdravstvene nege dveh najpogostejših žilnih pristopov na hemodializi: arterijsko-venske fistule in centralnega venskega katetra.