Kimlik Gelişiminde Sosyal Bağlamın Rolü Üzerine Bir Gözden Geçirme Çalışması - Didem Varol (Istanbul Kültür University, 2023)
Kimlik gelişimi, tüm yaşam dönemleri boyunca çeşitli sosyal faktörler tarafından belirlenip şekillenmektedir. Kimlik gelişimini şekillendiren bu sosyal faktörler kendi içerisinde çok boyutlu bir yapı göstermektedir. Ekolojik Sistemler Teorisi bu yapıyı mikrosistem, mezosistem, egzosistem, makrosistem ve kronosistem olmak üzere beş alt sistemden oluşan bir model ile açıklamaktadır. Bu alt sistemlerden mikrosistem bireyin gelişim süreci boyunca doğrudan etkileşime geçtiği aile, okul ve akranlar gibi en temel sosyal grupları kapsamaktadır. Bu doğrultuda bu gözden geçirme çalışmasında kimlik gelişimi sürecinin sosyal bağlamını mikrosistem açısından incelemek; kimlik gelişimini aile, akranlar, yakın ilişkiler, okul ve öğretmenler açısından ele alan araştırmaların bulgularını derleyerek bu alanda çalışan araştırmacılara ve uygulama yapan uzmanlara öneriler sunmak amaçlanmıştır.