تأثیر هشت هفته تمرینات با و بدون تراباند بر دامنه حرکتی، حس عمقی، قدرت و کیفیت زندگی زنان میانسال غیرفعال مبتلا به استئوآرتریت زانو - زهرا کریمی; سید صدرالدین شجاع الدین (Shahid Beheshti University of Medical Sciences, 2020)
مقدمه و اهداف به نظر میرسد تمرینات تراباند با درگیر کردن تعداد بیشتری از تار‎های عضلانی در اثر فعال شدن دوک‎های عضلانی و بهرهمندی از ویژگی الاستیک یا کشسانی عضلات، سازگاری‎های عملکردی مختلفی در عضلات به وجود می‎آورند؛ بنابراین هدف از مطالعه حاضر "بررسی تأثیر هشت هفته تمرینات با و بدون تراباند بر دامنه حرکتی، حس عمقی، قدرت و کیفیت زندگی زنان میانسال غیرفعال مبتلا به استئوآرتریت زانو" بود. مواد و روش ها با روش نمونه‌گیری هدفمند و در دسترس تعداد 30 نفر (سن 43/5±98/42 سال، قد 78/3±66/162 سانتیمتر، وزن 49/4±08/58 کیلوگرم، شاخص توده بدنی 89/1±97/21 کیلوگرم بر متر مربع) بهعنوان نمونه انتخاب و بهصورت تصادفی به سه گروه 10 نفره تمرین با تراباند، بدون تراباند و کنترل تقسیم شدند. پیش از انجام پروتکل تمرینی پرسشنامه KOOS تکمیل و اندازه‎گیری دامنه حرکتی و حس عمقی زانو، قدرت عضلانی پاها و کمر اندازه‎گیری شد. در انتهای هفته هشتم، پسآزمون بهمانند پیشآزمون تکرار شد. از آزمون تحلیل کوواریانس برای بررسی نتایج استفاده شد. همچنین، از آزمون t وابسته برای مقایسه میانگین‎ها در دو مرحله قبل و بعد از آزمون، در سطح معناداری 05/0P≤ استفاده شد. یافته ها مقایسه گروه تراباند با گروه کنترل و بدون تراباند نشان داد دامنه حرکتی، حس عمقی، قدرت عضلات بازکنندههای زانو و کیفیت زندگی تفاوت معناداری وجود دارد (05/0>P). نتیجه گیری نتایج تحقیق حاضر نشان می‎دهد که انجام تمرینات ورزشی با تراباند توسط بیماران مبتلا به استئوآرتریت به طور کامل امکانپذیر و تاثیرگذارتر بوده است. احتمال می‎رود این تمرینات بتواند بهعنوان یک روش تمرینی ایمن و مؤثر در بهبود حس عمقی، دامنه حرکتی، قدرت عضلانی و کیفیت زندگی زنان مبتلا به استئوآرتریت زانو مورد توجه قرار گیرد.