Jezus Chrystus jako Proto-Przodek - afrykański model chrystologiczny - Zbigniew Majcher (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 2003)
Refleksja chrystologiczna usytuowana jest w żywym przekazie Kościoła afrykańskiego wydarzeniem historycznym i kulturalnym. Objawienie Boga w Jezusie Chrystusie niesie ze sobą opowieść o kontekstowe, historyczne wydarzenia. Przykład Jezusa w jego życiu koresponduje w pewien sposób z tzw kryteria dobrego ludzkiego życia Afrykańczyka, który ma zostać wewnętrznym przodkiem Społeczność. Przodek jest wzorem tego, jak powinno wyglądać życie ludzkie w większości kultury afrykańskie. Według Charlesa Nyamitiego Chrystus jest naszym przodkiem, ponieważ jest wzorem pełnię tego, jak powinno się żyć w Afryce. Przodkowie mają obowiązek pośredniczyć pełne i dobre życie wspólnocie i ta rola jest porównywana do roli Jezusa, który jest Najwyższy pośrednikiem zbawienia między Bogiem a nami. Bénézet Bujo preferuje określenie Proto-Przodek dla Jezusa, zwracając uwagę na fakt, że pośrednictwo Jezusa działa na innym, głębszym i bardziej wyjątkowym poziomie. Wyjątkowość Jezusa jako Zbawiciela musi wkroczyć w pełnię codziennego życia Afrykańczyków. W rzeczywistości Chrystologia jest prawdopodobnie bardziej rozwiniętą dziedziną teologii afrykańskiej, aw tym dziele afrykańskim teologowie trudzili się nad opracowaniem inkulturowanych form wyrażania Jezusa Chrystusa.