Особливості відновлення фехтувальників у передзмагальному періоді при проведенні масажу з використанням фоам ролеру - I. V. Kriventsova; S. A. Pashkevych (OVS LLC, 2019)
Мета дослідження: оцінка впливу масажу з використанням фоам роллера на відстрочений біль у м'язах (ВМБ) і відновлення техніко-тактичних якостей фехтувальників у передзмагальному періоді. Матеріали і методи. Учасниками дослідження були чоловіки шпажисти (n = 12), СК «Уніфехт» 18,77 ± 2,55 років (6 - досліджувальна група (ДГ), 6 - контрольна (КГ)). Дослідження тривало два тижні передзмагального періоду. Фехтувальники КГ проводили самостійно міофасцальний реліз за допомогою фоам ролерів (BLACKROLL) п'ять разів на тиждень по 20 хв. Спортсмени ДГ п'ять разів на тиждень отримували частковий відновний масаж з використанням масажистом фоам ролеру (10 + 10 хвилин). Суб'єктивна оцінка відстроченого болю у м'язах, оцінка впливу болю на повсякденне життя та зміни параметрів техніко-тактичних якостей фехтувальників використовувалися для оцінки ефективності масажних процедур. Для орієнтовної оцінки причинно-наслідкового зв'язку між діючим фактором та виникненням ефекту був використаний ранговий коефіцієнт кореляцiї Спiрмена (r). Вихідні характеристики порівнювалися між групами з використанням тестів Манна-Уїтні для порівняння розподілу порядкових змінних, Крускал-Уоллеса та Уiлкоксона (пов'язані вибірки). Однофакторний дисперсійний аналіз з повторними вимірами було проведено для оцінки впливу діючих факторів. Результати. За два тижні впровадження відновного масажу та міофасціального релізу, було встановлено вірогідне зростання параметрів техніко-тактичних якостей фехтувальників та зменшення суб'єктивного болю обох груп порівняння (р < 0,05). Однак спортсмени ДГ мали більш позитивну суб'єктивну оцінку відстроченого болю у м'язах на момент опитування, ніж учасники ДГ (0,2 ± 0,1 бали порівняно з 1,5 ± 0,4; р < 0,05) та більш значне зниження впливу болю на повсякденне життя (шкали здатність ходити, нормальна робота дома та поза домом, сон, р < 0,05). При чому два тести з трьох, які характеризували техніко-тактичні якості фехтувальників були достовірно вищими в ДГ (тестова вправа з випадом: 89,9 ± 2,8 % у КГ порівняно з 98,6 ± 4,1 % у ДГ та тестова вправа з випадковим завданням тренера: 88,2 ± 2,1 % у КГ порівняно з 95,4 ±3 ,8 % у ДГ, р < 0,05). Висновки. Масажні процедури і самостійний міофасціальний реліз знижують рівень відстроченого м'язового болю, покращують відновлення техніко-тактичних якостей фехтувальників та зменшують вплив болю на повсякденне життя. Дослідженням було доведено, що масаж за допомогою фоам ролеру є ефективним щодо відновлення фехтувальників. Така масажна процедура є відносно доступною, простою і значно полегшує роботу масажиста.