Participace mládeže aneb výchova demokratického občana v České republice - Radana Kroutilová Nováková; Hana Toncrová (Paidagogos - Society For Philosophy, Theory and Praxis of Education, 2015)
Příspěvek pojednává o participaci mládeže, konkrétně o možnostech, jak lze prvky aktivního občanství zařazovat do středoškolského vzdělávání. V rámci pilotního šetření jsme ověřovali vliv programu s názvem "Změň to!" na schopnost mládeže orientovat se v oblasti participace ve volném čase. Zaměřili jsme se na názory mládeže na participaci před a po aplikaci programu. Pilotní šetření prokázalo statisticky významné rozdíly mezi experimentální a kontrolní skupinou. Po aplikaci programu jsme tedy dosáhli významného posunu názorů mládeže na participaci, což potvrzuje vliv programu na jejich změnu.