Студентоцентрична спрямованість у медичному освітньому просторі України на прикладі Івано-Франківського національного медичного університету - M.M. Vasylechko; I.S. Lisetska; O.I. Kocherzhat (Group of Companies Med Expert, LLC, 2023)
Питання студентоорієнтованого навчання є основоположними в організації навчальної діяльності закладів вищої освіти Європи та висвітлені в багатьох підсумкових документах міністерських конференцій Європейського простору вищої освіти. Студентоцентризм - це акумуляція та концентрація зусиль, зосереджених більше на потребах студента, який базується на врахуванні індивідуальних якостей здобувачів освіти, здатностей до формування індивідуальних освітніх траєкторій. Суть студентоцентризму полягає у створенні моделі розвитку освіти, за якої здобувач освіти з об'єкта перетворюється на суб'єкт освітньої діяльності, тобто на активного учасника освітнього процесу. Мета - проаналізувати особливості студентоцентризму як сучасного напряму організації освітнього процесу в закладах вищої освіти; визначити особливості впровадження студентоцентрованого підходу в підготовці здобувачів освіти Івано-Франківського національного медичного університету. На прикладі Івано-Франківського національного медичного університету студентоорієнтоване/студентоцентроване навчання є одним з ефективних педагогічно-методичних підходів. Це реалізується створенням індивідуальної освітньої траєкторії насамперед. Це індивідуальний шлях реалізації особистісного потенціалу кожного здобувача факультетів в освітній діяльності, який формується з визначенням та урахуванням його персональних здібностей, власних інтересів, навчальних і соціальних потреб, професійної мотивації, можливостей i досвіду, ґрунтується на виборі видів і форм здобуття освіти учасників освітнього процесу та запропонованих освітніх програм, вибраних навчальних дисциплін, рівня їхньої складності, методів і засобів навчання. Індивідуальна освітня траєкторія в університеті здійснюється через індивідуальний навчальний план, зокрема, через індивідуальний вибір здобувачами навчальних дисциплін, курсів та освітніх програм, наукової роботи здобувача, розвитку духовного потенціалу та фахової підготовки. Автори заявляють про відсутність конфлікту інтересів.