INFARCTUL MIOCARDIC ACUT FĂRĂ OBSTRUCȚIA ARTERELOR CORONARIENE: TRECUT, PREZENT ȘI VIITOR - CÎVÎRJIC Irina (Academy of Sciences of Moldova, 2022)
Infarctul miocardic cu afectare non-obstructivă ale arterelor coronariene (MINOCA) include în sine criteriile de definiție ale infarctului miocardic acut și documentarea prin evaluare coronaroangiografică al absenței afectării aterosclerotice peste 50% din lumen. Fiind o entitate asociată multitudinilor de factori etiologici, ultimii ani s-au intensificat studiile ce implică infarctul tip MINOCA perfecționînd cunoștințele asupra mecanismelor dezvoltării și performanța algoritmelor diagnostice și terapeutice. Importanța personalizării strategiei de management pentru pacienți este subliniată alături de stratificarea riscurilor de evenimente cardiovasculare recurente. Această publicație oferă o imagine generală asupra MINOCA fiind bazată pe cele mai recente studii și recomandări internaționale.