Evaluarea activităţii antifungice şi antibacteriene a unui nou derivat nesaturat de 1,2,4-triazol (Nitrotriazon) - Maria Drumea; Eugenia Stingaci; Livia Uncu; Valeriu Crudu; Vladimir Valica; Fliur Macaev (Academy of Sciences of Moldova, 2021)
Creşterea importanţei clinice a agenţilor patogeni fungici şi bacterieni rezistenţi la medicamente a acordat o urgenţă suplimentară cercetării microbiologice şi dezvoltării de noi compuşi antimicrobieni. 1,2,4-triazolii acţionează ca farmacofori importanţi prin interacţiunea cu receptorii biologici cu afinitate ridicată datorită caracterului lor dipol, capacităţii de legare a hidrogenului, rigidităţii şi solubilităţii. În urma evaluării activităţii antifungice, Nitrotriazonul are valori ale CMI/CMF: de la 0,07 la 0,19 mM comparativ cu medicamentele de referinţă: Ketoconazol, Bifonazol. Nitrotriazonul a prezentat şi o activitate antibacteriană bună cu valori CMI/CMB de la 0,0006 la 0,0013 mM, în comparaţie cu medicamentele de referinţă Ampicillină şi Chloramphenicol. A fost studiată şi activitatea antimicobacteriană a Nitrotriazonului împotriva M. tuberculosis, tulpina de referinţă (H37Rw) şi rezistenţa extinsă a M. tuberculosis (M/XDR)