Оцінка ризику внутрішньоутробного інфікування плода у вагітних жінок з хронічним гепатитом В - M.V. Matvisiv (Group of Companies Med Expert, LLC, 2021)
Мета - розробити спосіб прогнозування внутрішньоутробного інфікування плода у вагітних з хронічним гепатитом В (ХГВ), інфікованих і не інфікованих ВІЛ, власне спосіб, що забезпечує високу точність прогнозу, є простим і доступним у практичному застосуванні та досягається шляхом аналізу множинних факторів ризику передачі інфекції від матері до плода. Матеріали та методи. Проаналізовано перебіг і наслідки вагітності у 211 жінок з ХГВ, не інфікованих ВІЛ, та у 18 жінок з ХГВ, інфікованих ВІЛ. Оцінено показники реплікативної активності вірусу та активність запального процесу в печінці. Вивчено динаміку показників залежно від триместру вагітності, ступеня імуносупресії, обумовленої ВІЛ. Визначено частоту факторів ризику дослідженням типу «випадок-контроль», розраховано частоту виявлених факторів ризику у групах матерів, у яких відбулася передача вірусу гепатиту В (ВГВ) дитині, і в тих, у яких вона не відбулася. Ступінь впливу окремих факторів ризику визначено за величиною відносного ризику (RR), встановлено їх 95% довірчий інтервал (95% СІ), достовірність результатів (р) за t-критерієм Стьюдента. Вірогідними прийнято відмінності при p<0,05. Результати. Установлено, що факторами ризику внутрішньоутробного інфікування плода є: материнські - вірусне навантаження ВГВ <105 коп/мл у ІІІ триместрі, порушення застосування схеми високоактивної антиретровірусної терапії, ВІЛ-інфекція, рівень CD4+ Т-лімфоцитів <500 клітин/мкл, шкідливі звички матері; плодові - затримка внутрішньоутробного розвитку, дистрес плода; акушерські - передчасне відшарування плаценти, передчасні пологи, плацентарна дисфункція, безводний проміжок понад 6 год, передчасне відходження навколоплідних вод. У вагітних жінок з ХГВ кожний фактор ризику оцінено в балах залежно від показника RR: ті фактори, показник відносного ризику яких був найвищим, - у 5 балів, ті, показник яких був нижчим, - у 4 і 3 бали відповідно, а ті, показник яких був найнижчим, - у 2 бали. З метою прогнозування ризику інфікування плода розроблено робочу прогностичну карту з бальною оцінкою від 2 до 5. Установлено, що ризик інфікування плода ВГВ у жінок з ВІЛ-негативним статусом високий при сумі балів 19-34, помірний - 18-11, низький - <10; у жінок з ВІЛ-позитивним статусом - відповідно при сумі балів 24-46, 13-23 і <12. Висновки. Застосування в практичній роботі лікувальних закладів запропонованої прогностичної карти з бальною оцінкою сумарних факторів ризику для кожної вагітної сприятиме ранньому прогнозуванню внутрішньоутробного інфікування плода у вагітних жінок з ХГВ з урахуванням їх ВІЛ-статусу, що дасть змогу своєчасно діагностувати вроджену інфекцію та забезпечити диспансерне спостереження за такими дітьми. Дослідження виконано відповідно до принципів Гельсінської декларації. Протокол дослідження ухвалено Локальним етичним комітетом зазначеної в роботі установи. На проведення досліджень отримано інформовану згоду жінок. Автори заявляють про відсутність конфлікту інтересів.