ارتباط بین صدقه‌دادن و درمان بیماری و‌ افزایش عمر - Abbas Ali Vashiyan; Roya Mahdavi; Azam Farabi; Zahra Tolouie-Khoshkbejari (Shahid Beheshti University of Medical Sciences, 2022)
سابقه و هدف: امروزه انسان‌های زیادی بر اثر حوادث و بیماری‌های زودهنگام و ناگهانی از دنیا می‌روند. به‌طور کلى، زمان فرارسیدن مرگ انسان دو نوع است: زمان قطعی و زمان مشروط. زمان قطعی مرگ انسان درواقع همان عمری است که خداوند برای او مقّدر کرده است و هیچ ‌چیزی نمی‌تواند آن را جلو یا عقب ببرد و نزد خداوند متعال تغییرناپذیر است؛ اما زمان مشروط دربارۀ مرگ‌هاى ناگهانی بر اثر حوادث یا بیماری‌ها پدید مى‌آید‌ و مرگ انسان زودتر از آنچه خداوند مقرر کرده است، فرا می‌رسد. اعمال نیک انسان از عوامل مؤثر در درمان بیماری‌ها است. در این زمینه، قرآن ‌کریم و آموزه‌های دین اسلام صدقه را بهترین روش درمان بیماری‌ها معرفی کرده است. در مطالعۀ حاضر، به بررسی آثار و فواید صدقه در درمان بیماری و افزایش عمر بیمار پرداخته شده و شرایط لازم برای تحقق آثار مدنظر با تمسک به آیات و روایات بیان شده است. روش کار: این مطالعه از نوع تطبیقی است. برای استخراج و تحلیل متون با کلیدواژه‌های صدقه، درمان بیماری، افزایش عمر، مرگ‌های ناگهانی و سلامت معنوی از منابع اسلامی قرآن ‌کریم، تفسیر المیزان، بحارالانوار و نرم‌افزار جامع‌الاحادیث و جامع‌التفاسیر؛ و همچنین پایگاه‌های اطلاعاتی اس.‌آی‌.دی، مگیران، ایران‌داک، پاب‌مد، ریسرچ‌گیت و ساینس‌دایرکت استفاده شده است. مؤلفان مقاله تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند. یافته‌ها: بر اساس یافته‌های به‌دست‌آمده از آیات و روایات، پرداخت صدقه در درمان بیماری و به تبع آن تأخیر در زمان مشروط مرگ و افزایش عمر بیمار نقش بسزایی دارد. نتیجه‌گیری: مطابق با آموزه‌های دین اسلام از آثار صدقه‌دادن، درمان بیماری است. بنابراین، شرایطی بررسی شده که خداوند در قرآن، برای قبول‌‌شدن صدقه‌ها معرفی کرده‌ است و با رعایت این شرایط، آثار صدقه نمایان خواهد شد. با پرداخت صدقه بر مبنای شرایط تعیین‌شده می‌توان موجب نجات جان افراد بیمار و افزایش عمر آنان شد.