مقایسه اثر پروژسترون عضلانی روغنی با شیاف پروژسترون در حمایت از فاز لوتئال در سیکل های تلقیح داخل رحمی - نیره خادم; نزهت موسوی فر; فرناز بنکدار; نفیسه برادران رفیعی (Mashhad University of Medical Sciences, 2011)
مقدمه : حمایت فاز لوتئال در بیمارانی که تحت تحریک تخمک گذاری همراه با تلقیح داخل رحمی قرار می گیرند در  بعضی از مراکز ایران به طور معمول انجام می شود . هدف از این مطالعه مقایسـه اثـر پـرو ژسـترون تزریقـی و شـیاف  پروژ سترونی برای حمایت از فاز لوتئا ل در این بیماران بود.  روش کار : این کارآزمایی بالینی تصادفی آینده نگر روی ۲۲۵ بیمار مراجعه کننده به مرکز ناباروری منتصـریه وابسـته  رحمی قرار گرفتند و نیاز به حما یت فاز لوتئال داشتند به طور تصادفی به دو گـروه درمـان بـا پـروژ سـترون تزریقـی به دانشگاه علوم پزشکی مشهد در سال ۱۳۸۷ انجام شد . این بیماران که تحت تحریک تخمک گذاری و تلقـیح داخـل  عضلانی ۵۰ میلی گرم (۱۱۴ بیمار ) و شیاف وا ژینا ل ۴۰۰ میلی گرمـی (۱۱۱ بیمـار ) تقسـیم شـدند . در بیمـارانی کـه bhCG سرم در آنها مثبت شد دوره درمانی تا هفته ۱۲ حاملگی ادامه یافت . میزان حاملگی، سقط و ادامه حـاملگی  بعد از هفته ۲۰ ارزیابی شد . داده ها با آزمونهای تی دانشجویی، مجـذور کـای، آزمـون دقیـق فیشـر و مـن ویتنـی و  بهکمک نرم افزار SPSS ( نسخه ۱۱/۵ ) تحلیل شد.  یافته ها : به طور کلی نتیجه حاملگی در گروه درمان با شیاف بهتربود (p= ۰/۰۰۸ ). همچنین میزان سقط و عـوارض دارویی کمتر بود (p= ۰/۰۰۰ ). رضـایتمنـدی بیمـاران بـه طـور معنـی داری در گـروه درمـان بـا شـیاف بیشـتر بـود .(p=۰/۰۰۰)  نتیجه گیـری : تـاثیر شـیاف پروژسـترون در حمایـت از فـاز لوتئـال و نتیجـه حـاملگی در بیمـاران تحـت تحریـک تخمکگذاری به همراه تلقیح داخل رحمی نسبت به پروژسترون تزریقی بهتـر اسـت و بـا توجـه بـه عـوارض کمتـر و  رضایت مندی بیشتر بیماران میتوان از آن استفاده نمود.