SPECIFICUL ȘI ISTORICUL CERCETĂRII ÎN PSIHANALIZĂ - USM ADMIN (Moldova State University, 2018)
Lucrarea se referă la premisele freudiene și postfreudiene care au clarificat cadrul științific al psihanalizei. Psihanaliza a reușit să realizeze un parcurs extraordinar în cercetare și în metodele de tratament: s-a trecut de la studiul și tratamentul nevrozelor (S.Freud) la cercetarea și tratamentul psihozelor (M.Klein), a stărilor-limită (D.Winnicott), a tulburărilor narcisice (H.Kohut), a tulburărilor psihosomatice (P.Marty, M. de M'Uzan). Lucrarea are scopul de a clarifica specificul demersului științific în psihanaliză, inclusiv potențialul și limitele acestuia. La fel, sunt prezentate cele mai recente abor- dări prin care se încearcă o apropiere a cercetării psihanalitice de metodele utilizate în "medicina bazată pe dovezi". Cuvinte-cheie: psihanaliză, cercetare psihanalitică, nevroze, psihoze, stări-limită, tulburări narcisice.