Evaluarea satisfacției pacientelor privind calitatea asistenței medicale antenatale primare. - Irina Sagaidac; Maria Cemortan; Stelian Hodorogea (Academy of Sciences of Moldova, 2020)
În articol sunt prezentate rezultatele unui studiu prospectiv, realizat pe parcursul anul 2019 prin chestionarea a 300 de lăuze, cu scopul aprecierii nivelului de satisfacție privind calitatea asistenței medicale antenatale primare. În majoritatea cazurilor, femeile incluse în studiu s-au înregistrat în evidența medicului de familie la termenul sarcinii până la 12 săptămâni - 68,1±2,5%, iar în 31,9% - la termene avansate până la 35 săptămâni de gestație. În rezultatul chestionării s-a stabilit că majoritatea lăuzelor chestionate (88,9%) sunt satisfăcute de calitatea serviciilor oferite la nivelul asistenței medicale primare. În cadrul îngrijirilor antenatale au fost înregistrate rezerve substanțiale în ce privește pregătirea psihoemoțională, socială și legală a gravidei și membrilor familiei ei, parteneriatul în sarcină și naștere.