EEG IN NEWBORN PATHOLOGY - Valeriu Popescu; Daniela Patrichi (Amaltea Medical Publishing House, 2008)
În articol se trec în revistå diversele aspecte electroencefalografice (EEG), întâlnite în patologia neurologicå neonatalå. EEG neonatalå, pe lângå valoarea sa în diagnostic, are ¿i o valoare prognosticå, situa¡ie cunoscutå din lucrårile autorilor francezi: C. Dreyfus-Brisac ¿i N. Monod (1964), precum ¿i din publica¡iile ulterioare. Encefalopatia hipoxic-ischemicå (EHI) este cea mai importantå cauzå a convulsiilor neonatale ¿i recunoa¿terea acestei entitå¡i constituie primul aport al EEG, fie cå este vorba de crize electro-clinice, descårcåri critice infraclinice sau de manifeståri clinice paroxistice fårå corela¡ii EEG. În articol se trec în revistå diversele aspecte EEG la nou-nåscut: traseele inactive; traseele cu voltaj "scåzut" + unde teta; traseele paroxistice la nou-nåscutul la termen; traseele hiperactive (cu anomalii supraadåugate); anomaliile focale; înregistrarea EEG a crizelor; traseele EEG în epilepsiile focale simptomatice; sindroamele epileptice neonatale cu evolu¡ie favorabilå; sindroamele epileptice neonatale cu traseu de tip "suppression-burst"; alte epilepsii simptomatice neonatale (piridoxino-dependen¡a; hiperglicinemia noncetoticå).