بررسی اثرامواج اولتراسونیک بر روی مرگ و میر Culex pipiens (Diptera: Culicidae) ناقل بیماری West Nile در شرایط آزمایشگاهی - علیرضا زهرایی رمضانی; مجید کبابیان; حسن وطن دوست; مژگان بنی اردلانی; سید حسن موسی کاظمی; سعیده یوسفی; امیر حسین محوی; امراله آذرم; سودابه حامدی شهرکی; شاهرخ ایزدی; زهراء حاجیوند; حامد زهرایی رمضانی (Mashhad University of Medical Sciences, 2023)
زمینه و هدف: پشه ها نقش اساسی در انتقال آربوویروس هایی مانند تب زرد، تب دانگ، چیکن گونیا، سیندبیس، زیکا،تب دره ریف، باتایی ویروس، اوسوتو ویروس، آنسفالیت اسبی شرقی و ویروس نیل غربی دارند. همچنین آنها مظنون به انتقال عوامل بیماری‌های نوپدیدی مانند ویروس زیکا و SARS-CoV-2 (عامل بیماری COVID-19) در جهان می باشند. یک چالش مهم در برنامه های کنترل پشه‌ها، مقاومت آنها در برابر گروه های مختلف حشره‌کش ها است. استفاده از امواج اولتراسونیک یک روش جدید و دوستار طبیعت برای کنترل پشه های مقاوم به حشره‌کش‌ها می باشد.مواد و روش‌ها: در این مطالعه از دستگاه اولتراسونیک TI-H5 شرکت الما و لاروهای سن 4 پشه کولکس پیپینس در شرایط آزمایشگاهی استفاده شد. متغیرهای مختلف از جمله توان برق مصرفی دستگاه (250،200،150،100،50 وات)،زمان قرار گرفتن در معرض (۱، 5/2، 5، 10 و ۱۵ دقیقه) و دو فرکانس 35 و 130 کیلوهرتز استفاده شد.یافته ها: میزان مرگ‌ و‌میر لاروهای سن چهارم کولکس پیپینس در فرکانس 35 کیلوهرتز در زمان ها و توان های مشخص، حدود 100% و در فرکانس 130 کیلوهرتز با افزایش زمان و توان امواج، این میزان افزایش یافت.نتیجه‌گیری: یکی از عوامل آلوده‌ساز محیط زیست و آب‌ها، حشره‌کش ها هستند. با توجه به مقاومت پشه ها در برابر حشره‌کش‌ها، روش جدید، سالم، مقرون به‌ صرفه و مؤثر در برنامه‌های مدیریت تلفیقی ناقلین، کنترل لارو پشه ها با استفاده از امواج معین اولتراسونیک در این تحقیق می باشد.