MODALITĂŢI DE SUPORT AL PERSOANELOR SEROPOZITIVE ÎN VEDEREA PREVENIRII ŞI DIMINUĂRII AUTOSTIGMATIZĂRII - USM ADMIN (Moldova State University, 2016)
Autostigmatizarea reprezintă produsul internalizării ruşinii, vinovăţiei, lipsei de speranţă şi a fricii de discriminare din cauza infecţiei HIV. Repercusiunile autostigmatizării la persoanele seropozitive sunt numeroase şi dramatice, cu implicaţii profunde ce vizează toate aspectele vieţii: imaginea de sine, acceptarea de sine, comportamentele de risc, sistemul de credinţe, izolarea autoimpusă, mecanismele de coping. În pofida impactului său distructiv asupra psihicului unui individ, există diferite modalităţi de a depăşi autostigmatizarea. Astfel, înţelegerea mecanismelor fundamentale care stau la baza autostigmatizării a constituit punctul determinant al conceperii ulterioarelor modalităţi de suport în vederea reducerii efectelor negative ale acesteia. Cuvinte-cheie: modalităţi de suport, persoane seropozitive, autostigmatizare, training.