FACTORI GENETICI ÎN SEPSISUL COPILULUI - Sorin Buzinschi (Amaltea Medical Publishing House, 2013)
Amprenta genetică deţine o pondere importantă în apariţia, evoluţia şi prognosticul infecţiilor. Sunt prezentate polimorfi smele pentru un singur nucleotid (SNPs) al genelor care codează proteinele cu rol principal în recunoaşterea patogenilor (Toll-like receptors: TLR2, TLR4, TLR5) sau în răspunsul infl amator (TNFα, IL6, IL10) şi care determină gravitatea şi tipurile de infecţii. Confi guraţia alelică reprezintă un element important de risc pentru corioamniotită, prematuritate, sepsis şi deces, dar poate fi un factor de creştere a rezistenţei la infecţii comune. Imunodepresia postseptică infl uenţează decesul tardiv al copiilor care au suferit de şoc infecţios.