До проблеми класифікації джерельної бази історико-педагогічного дослідження - Оксана Петренко (Khmelnytskyi Humanitarian-Pedagogical Academy, 2013)
У статті вивчається проблема класифікації джерельної бази історико-педагогічного дослідження, зокрема аналізуються критерії, які обираються вченими для групування джерельної бази історико-педагогічного дослідження, як-то: територіально-регіональні ознаки - приналежність джерел до тієї чи іншої культури; рівень узагальнення інформації; врахування аспектів інформації, що міститься у джерелі; типові критерії, за якими джерела диференціюються з точки зору знакових систем, що використовують їх авторами; часовий, хронологічний критерій; критерій предмету вивчення (джерела вивчення персоналій, наукових шкіл, педагогічних течій, окремих навчальних закладів). Зʼясовано: теоретичне осмислення того, що історичне джерело (продукт культури, обʼєктивований результат діяльності людини) виступає як єдиний обʼєкт різноманітних історико-педагогічних досліджень при різноманітності їх предмету і врахування визначених критеріїв дає змогу виокремити відповідні групи джерел вивчення історії педагогіки, які стануть підґрунтям аналізу дослідника з тієї чи іншої проблеми історії педагогіки.