UNIVERSUL MINUNE AL MICROBIOMULUI - Adrian Bălănean (Amaltea Medical Publishing House, 2019)
Dragi cititori, Flora intestinală, cunoscută şi sub denumirea de microbiom, joacă un rol important în dezvoltarea şi creşterea sănătoasă în copilărie. Compoziţia deosebită a laptelui matern îi oferă nou-născutului o nutriţie optimă şi sprijină microbiomul. Acesta conţine o mare abundenţă de substanţe cu efect pozitiv. În prezent, interesul s-a îndreptat considerabil către aşa numitele oligozaharide din laptele uman (HMO), care constituie un element esenţial din structura laptelui matern. Cercetătorii cunoşteau deja importanţa acestor componente, însă doar recent a fost posibilă îmbogăţirea formulelor de lapte praf pentru sugari cu HMO selectate şi deosebit de importante. Aceste HMO sunt aceleaşi cu cele regăsite în laptele matern. Ele au fost evaluate pozitiv atât în Europa, cât şi în SUA (EFSA a acordat statutul "Novel Food", FDA a acordat statutul GRAS). Primele rezultate ale acestor studii arată foarte promiţător. În paginile următoare, puteţi afla mai multe despre acest subiect interesant.