COLITA ULCERATIVĂ ŞI BOALA CROHN LA VÂRSTĂ PEDIATRICĂ - TENDINŢE DE EVOLUŢIE ÎN ROMÂNIA - Cristina Becheanu; Gabriela Leşanu; Roxana Smâdeanu; Iulia Tincu (Amaltea Medical Publishing House, 2014)
Obiective. În ultimii ani, s-a observat o creştere a numărului de pacienţi diagnosticaţi cu boală infl amatorie intestinală (BII). Ne-am propus să determinăm epidemiologia acestei patologii în rândul populaţiei pediatrice din sudul României, după o perioadă de 10 ani. Material şi metodă. Studiul de faţă este unul retrospectiv, efectuat în cadrul Clinicilor de Gastroenterologie Pediatrică din Bucureşti şi are drept scop identifi carea caracteristicilor epidemiologice ale pacienţilor pediatrici care suferă de BII. Am selectat toţi pacienţii afl aţi în evidenţa cu boală infl amatorie intestinală în anul 2011. Un studiu asemănător a fost realizat în urmă cu 10 ani, raportând cazurile afl ate în evidenţă în anul 2001, ceea ce a permis o analiză comparativă a datelor obţinute. Rezultate. Am identifi cat un număr de 74 de cazuri de boală infl amatorie intestinală, în timp ce în anul 2001 au fost menţionate 21 de cazuri. Dintre aceştia, 35 de cazuri au fost reprezentate de boala Crohn (47,29%) şi 39 de pacienţi au fost diagnosticaţi cu colită ulcerativă (52,7%). Studiul precedent a raportat 17 (81%), respectiv 4 (19%) cazuri. Vârsta medie de debut a simptomatologiei este de 10,2 ani în timp ce în 2001 a fost de 13,2 ani. Concluzii. Numărul de cazuri de boală infl amatorie intestinală s-a triplat în ultimii 10 ani. Colita ulcerativă continuă să reprezinte cea mai frecventă formă, însă am observant o creştere a numărului de cazuri de boală Crohn. Deşi cele mai multe cazuri sunt reprezentate de pacienţi cu vârste de peste 10 ani, un procent important este reprezentat de pacienţi cu vârstă sub 5 ani la momentul diagnosticului.