Aspiracje edukacyjno-zawodowe studentów - Elżbieta Sałata; Judyta Dorociak (Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, 2017)
Aspiracje edukacyjno-zawodowe to chęć osiągnięcia znacznego poziomu wykształcenia potrzebnego do wykonywania planowanego zawodu. Determinują zachowania ludzi, pobudzają do realizacji planów życiowych. Są jednym z ważniejszych motywów ludzkiego działania, mają duży wpływ na podejmowanie działań innowacyjnych zmierzających do przekształcania i doskonalenia samego siebie oraz swego środowiska. Odgrywają ogromną rolę w procesie kształcenia i rozwoju zawodowym młodych ludzi. W przypadku absolwentów studiów wyższych wysoką pozycję wśród priorytetów zajmuje znalezienie stałej i dobrze płatnej pracy. Celem opracowania jest przedstawienie wyników przeprowadzonej diagnozy aspiracji edukacyjno-zawodowych studentów I i II stopnia studiów. W przypadku studentów I stopnia aspiracje edukacyjno-zawodowe głównie wiążą się z kontynuowaniem nauki, natomiast wśród studentów II stopnia widoczna jest gotowość do wejścia na rynek pracy i pewność uzyskania zatrudnienia. Wykształcenie jest dla nich czynnikiem prowadzącym do realizacji planów życiowych i zawodowych.